OPERACIJA SMANJENJA ŽELUCA (Barijatrija)

Barijatrija je hirurška metoda za gubitak telesne težine koja se primenjuje na pacijentima koji ispunjavaju određene medicinske kriterijume, a kod kojih su se ishrana i vežbanje u cilju mršavljenja pokazali nedovoljno efikasnim. Jedna od glavnih hirurških barijatrijskih metoda je operacija zeluca, poznata i kao smanjenje zeluca.

Šta je operacija želuca za mršavljenje?

Operacija zeluca je bezbedna i efikasna hirurška metoda mršavljenja koja se izvodi pod opštom anestezijom, kako bi se gojaznim ljudima omogućio gubitak težine.

Smanjivanje želuca se danas najčešće vrši laparasopski putem. Operacija se izvodi kroz mali rez u gornjem delu stomaka pomoću laparoskopa. U ovoj proceduri uklanja se približno 80% želuca, tako da ostatak ostaje u obliku cevčice, bez ikakvih promena u crevima.

Nakon operacije smanjenje želuca količina hrane koju osoba može da unese (pojede) je ograničena. Pored toga, odstranjeni deo želuca sadrži region gde se proizvodi hormon gladi grelin. Ulazak u ovu oblast pokreće hormonalne promene, koje smanjuju unos hrane, smanjujući apetit, i pomažu da ljudi trajno smršaju.

Hirurško smanjenje želuca, koje se često naziva i operacija podvezivanje želuca ili operacija želuca zbog debljine, smanjuje i zapreminu želuca i unos hrane. Operacija sužavanje želuca je fiziološka metoda koja održava normalan crevni trakt i ne izaziva komplikacije.

Kako bi operacija želuca za mršavljenje bila uspešna, pacijenti se i nakon operacije moraju pridržavati umerenog i izbalansiranog načina ishrane, kako se problem sa gojaznošću ne bi vratio nakon određenog vremenskog perioda.

Ishrana pre i posle smanjenja želuca

Ishrana pre operacije smanjenja želuca bazira se na tečnim namirnicama, uglavnom proteinskim šejkovima, jer proteini pomažu u jačanju i zaštiti mišićnog tkiva. Proteini takođe pomažu da vaše telo bude snažno, što može ubrzati oporavak.

Ishrana pre operacije može uključivati i kuvana jaja, kuvanu ribu i razvodnjene žitarice. Izbegavajte unos zasićenih masti i proizvode sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, alkohol i cigarete. Strogo se pridržavajte preporučenog plana ishrane koji je prepisao vaš doktor.

Postoperativna ishrana nakon smanjenja zeluca zavisi od vašeg individualnog slučaja. Uključivaćete namirnice postepeno, kako biste se vratili na konzumaciju čvrste hrane, a koliko brzo ćete prelaziti sa jedne grupe namirnica na drugu zavisi od vašeg organizma.

Kada je u pitanju ishrana posle operacije želuca, striktno poštujte savete vašeg lekara!

*NAPOMENA: Ovo su opšte smernice o ishrani posle operacije želuca. Za detaljan plan ishrane pratite savete vašeg lekara.

Prvi dan ili prvih par dana nakon što je izvršena operacija želuca uzimaćete samo tečnost. Dozvoljene tečnosti su supa, nezaslađen sok, čaj ili kafa bez kofeina, nemasno mleko.


Prvu nedelju nakon procedure nastavićete sa tečnom ishranom koju ste pratili u danima koji su prethodili operaciji. Ovo će pomoći da se izbegnu postoperativne komplikacije, uključujući opstrukciju creva, curenje želuca, dijareju, zatvor i dehidraciju. Unosite bistru tečnost, izbegavajte napitke sa šećerom, kofeinom i gazirana pića.


Druga nedelja nakon smanjenja želuca uključuje kašastu tečnu ishranu. Opcije uključuju hranljive šejkove bez šećera, šejkove napravljene od proteinskog praha, supe i krem supe, nezaslađeno mleko, puding bez šećera, nemasni obični grčki jogurt, voćne sokove bez pulpe razblažene vodom, ovsenu kašu. I dalje treba izbegavati gazirana pića i kofein.


Tokom treće nedelje možete dodati meku, pasiranu hranu u vašu ishranu. Obavezno jedite polako i temeljno žvaćite hranu. Prihvatljiva je svaka hrana sa niskim sadržajem masti i bez šećera koju možete napraviti kao pire. Namirnice uključuju svileni tofu, hranu za bebe u teglicama, kuvanu belu ribu, meku kajganu ili meko kuvana jaja, supe, švapski sir, pasirane banane ili zreo mango, avokado, grčki jogurt. Izbegavajte iseckanu i čvrstu hranu, kao i kofein.


Četvrte nedelje možete početi da uvodite čvrstu hranu. Šećer i masnoće, uključujući mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti, i dalje treba izbegavati, kao i teško svarljivu hranu kao što su biftek, vlaknasto povrće i orašasti plodovi. Kofeinska pića se obično mogu ponovo uvesti, u umerenim količinama. Namirnice koje možete dodati su kuvana piletina i riba, kuvano povrće, batat, nemasni sir, voće i žitarice sa niskim sadržajem šećera.


Od pete nedelje i dalje pacijent u većini slučajeva može bezbedno da jede čvrstu hranu. Pridržavajte se zdravog i dugoročno održivog plana ishrane, kako bi gubitak kilograma bio trajan.

Oporavak nakon operacije želuca

Postoperativni tok nakon operacije želuca podrazumeva da ćete 2 do 3 dana ostati u bolnici, dok će za potpuni oporavak nakon operacije biti potrebno od 4 do 6 nedelja.

– Na posao ćete moći da se vratite 7-10 dana nakon operacije, a ako se bavite teškim fizičkim poslovima preporuka je da sačekate minimum 3 nedelje. Važno je da izbegavate pokrete koji pritiskaju trbušni zid, a svakodnevne aktivnosti će smanjiti rizik od embolije.

Laparoskopska operacija smanjenja želuca omogućava pacijentima da se brzo vrate svom svakodnevnom životu zahvaljujući zatvorenoj metodi.

– Na koži se nalaze mali rezovi od 1cm, a ovi rezovi potpuno zarastaju nakon nedelju dana. Šav koji smanjuje želudac potpuno će zarasti za desetak dana. Pacijenti treba da budu veoma oprezni prvih 10 dana nakon operacije, kada se ne preporučuju zahtevne fizičke aktivnosti i konzumacija čvrste hrane.

Iskustva kod operacije želuca

Dosadašnja iskustva nakon operacije želuca ukazuju da većina pacijenata uspešno gubi telesnu težinu. Generalno, to je u proseku 70% od viška kilograma koje pacijent ima.

U većini slučajeva tokom prve godine nakon operacije se gubi veći deo suvišnih kilograma. Naredne godine se gubi i ostatak. Samo u retkim slučajevima dešava se da se tek u drugoj godini nakon operacije izgubi veći deo kilograma nego u prvoj godini. Posle dve godine, težina pacijenta ostaje stabilna.

Iskustva dosadašnjih pacijenata koji su se podvrgli operaciji želuca radi mršavljenja pokazuju da je gotovo nemoguće ne izgubiti težinu nakon operacije. Verovatnoća povratka na staru težinu je mala ako se pridržavate izbalansirane i zdrave ishrane. Kao i kod svih operacija gojaznosti, ne postoji garantovana vrednost gubitka težine.

Iskustva kod operacije želuca

Dosadašnja iskustva nakon operacije želuca ukazuju da većina pacijenata uspešno gubi telesnu težinu. Generalno, to je u proseku 70% od viška kilograma koje pacijent ima.

U većini slučajeva tokom prve godine nakon operacije se gubi veći deo suvišnih kilograma. Naredne godine se gubi i ostatak. Samo u retkim slučajevima dešava se da se tek u drugoj godini nakon operacije izgubi veći deo kilograma nego u prvoj godini. Posle dve godine, težina pacijenta ostaje stabilna.

Iskustva dosadašnjih pacijenata koji su se podvrgli operaciji želuca radi mršavljenja pokazuju da je gotovo nemoguće ne izgubiti težinu nakon operacije. Verovatnoća povratka na staru težinu je mala ako se pridržavate izbalansirane i zdrave ishrane. Kao i kod svih operacija gojaznosti, ne postoji garantovana vrednost gubitka težine.

Koliko košta operacija smanjenja želuca?

Prirodno je da vas zanima koliko košta operacija želuca. Cena operacije želuca zavisi od brojnih faktora – klinike koju odaberete, hirurga koji izvodi operaciju, kao i vaših jedinstvenih potreba.