OPERACIJA KAPAKA (Blefaroplastika)

Kako starite, očni kapci se rastežu, a mišići koji ih podržavaju slabe. Kao rezultat starenja, višak masnoće se može skupiti iznad i ispod vaših očnih kapaka, uzrokujući opuštene obrve, gornje kapke i kese ispod očiju.

Blefaroplastika, poznatija kao operacija kapaka, je vrsta operativnog zahvata koji popravlja izgled opuštenih kapaka i može uključivati uklanjanje viška kože, mišića i/ili masti.

Osim što čini da izgledate starije, opuštena koža oko očiju može smanjiti vaš periferni vid, posebno gornje i spoljašnje delove vidnog polja. Operacija spustenih kapaka može smanjiti ili eliminisati ove probleme sa vidom i učiniti da vaše oči izgledaju mlađe i budnije.

Šta je operacija očnih kapaka?

Operacija očnih kapaka je skup hirurških procedura koje izvodi plastični hirurg u cilju uklanjanja opuštene kože i viška mišićnog tkiva i zatezanja tkiva oko očiju, a primenjuje se na donji i gornji kapak.

Bilo da vas zanima iz estetskih ili funkcionalnih razloga, operacija kapaka se može obaviti samo na gornjem, samo na donjem kapku ili se može primeniti i na jednom i na drugom području, u zavisnosti od potrebe.

Operacija spuštenih kapaka se često izvodi zajedno sa podizanjem obrva, podizanjem čela i endoskopskim operacijama srednjeg dela lica.

Blefaroplastika donjih kapaka

Operacija donjih kapaka je jedna od najčešćih operacija blaferoplastike. Ove operacije su generalno tražene zbog opuštanja donjeg kapka, kesa, podočnjaka i umornog izgleda očiju. Zahtevaju pred-operativnu procenu. Nakon evaluacije, od brojnih dostupnih tehnika, hirurg će odabrati i predložiti onu koja je najpogodnija za Vas kao pacijenta.

Uklanjanje masnih kesa koje narušavaju estetiku donjeg kapka vrši se rezom napravljenim sa unutrašnje strane kapka. Kod nekih pacijenata moguće je dobiti dobar rezultat rezom koji se pravi neposredno ispod linije trepavica.

Pošto se operacija donjeg kapka uglavnom izvodi bez rezova na koži (laserska operacija kapaka) ili putem skrivenih rezova, ožiljaka neće biti. Nije potrebno zatvarati ili previjati oko nakon operacije.

Blefaroplastika gornjih kapaka

Operacija gornjih kapaka podrazumeva detaljnu evaluaciju od strane hirurga koji procenjuje da li će uklanjati samo višak kože ili i kožu i potkožno tkivo. Estetska operacija kapaka mora biti izvedena sa maksimalnom stručnošću i preciznošću kako bi dala najbolje moguće rezultate.

Operacija spuštenih kapaka se može izvoditi u totalnoj ili lokalnoj anesteziji. Ako je potrebno, spuštene obrve, ptoza kapaka ili opuštanje suzne žlezde se takođe koriguju istovremeno tokom operacije gornjih kapaka. Efikasnost operacije blefaroplastike često će zavisiti od dodatnih operacija. Ukoliko su potrebne, a nisu napravljene, operacija gornjih kapaka neće biti delotvorna.

Rezovi se prave u skrivenom naboru kapka, a zatvaraju se hirurškim koncem. Tokom postoperativnog perioda oči ne moraju biti zatvorene ili zaštićene flasterima.

Oporavak od operacije kapaka

Oporavak posle operacije kapaka ne zahteva pokrivanje očiju. Pacijent ostaje par sati na klinici, iz koje se otpušta istog dana. Preporučljivo je nanošenje hladnih obloga i antibiotske masti, po preporuci hirurga.

Otok i modrice su normalni i mogu trajati od par dana do 2 nedelje, u zavisnosti od strukture kože pacijenta i vrste operacije.

Oporavak posle operacije kapaka će biti brz i nesmetan, u zavisnosti od ograničenja aktivnosti u prva 2-3 dana, kada se ne preporučuju duge šetnje i zahtevne fizičke aktivnosti.

– Preporučuje se da se prve 2 nedelje klonite mora, bazena i teških sportova. U normalnim uslovima, pacijenti mogu da se vrate na posao nakon 3 dana, a na posao koji zahteva fizičku aktivnost posle minimum nedelju dana.

Operacija kapaka iskustva

Većina pacijenata, čak 95% njih, koji su se podvrgli korekciji kapaka navodi da je operacija vredna vremena i novca.

Iskustva nakon operacije očnih kapaka potvrđuju da procedura nudi značajno poboljšanje izgleda i proširenje vidnog polja, u slučajevima operacije gornjih kapaka. Pacijenti izgledaju budnije, mlađe i manje umorno – i najvažnije, zadovoljno svojim odrazom u ogledalu.

Vreme oporavka je kratko i podnošljivo, što je još jedan plus za blefaroplastiku.

Operacija kapaka iskustva

Većina pacijenata, čak 95% njih, koji su se podvrgli korekciji kapaka navodi da je operacija vredna vremena i novca.

Iskustva nakon operacije očnih kapaka potvrđuju da procedura nudi značajno poboljšanje izgleda i proširenje vidnog polja, u slučajevima operacije gornjih kapaka. Pacijenti izgledaju budnije, mlađe i manje umorno – i najvažnije, zadovoljno svojim odrazom u ogledalu.

Vreme oporavka je kratko i podnošljivo, što je još jedan plus za blefaroplastiku.

CENA OPERACIJE KAPAKA

Cena operacije očnih kapaka zavisiće od vaših jedinstvenih potreba – da li vam je potrebna operacija gornjih ili donjih kapaka ili obe. Cena varira i zavisno od klinike na kojoj se operacija vrši, stručnosti i iskustva hirurga itd. Nakon konsultacija sa lekarom biće vam predstavljen plan lečenja koji odgovara vašim individualnim potrebama, zajedno sa cenama svih usluga.