OPERACIJA GRUDI

Estetska operacija grudi je procedura kojom se modifikuju grudi žena ili muškaraca. Operacija grudi se može vršiti iz kozmetičkih ili medicinskih razloga.

Kozmetičke intervencije uglavnom podrazumevaju podizanje, smanjenje ili uvećanje grudi, u cilju unapređenja izgleda pacijenta, dok se medicinske odnose na uklanjanje kancera, operaciju kokošijih grudi i smanjenje grudi usled bola u leđima.

 

Šta je plastična operacija grudi?

Plastična operacija grudi podrazumeva procedure kojima se koriguje izgled – oblik i veličina, kao i tekstura grudi kod pripadnika oba pola. Zavisno od želja i zahteva pacijenata primenjuje se zahvat koji će doneti željene rezultate.

Operacija uvećanja grudi

Operacija uvećanja grudi jedna je od najpopularnijih hirurških intervencija u svetu. Sa napretkom estetske hirurgije, uvećanje grudi više ne znači samo ugradnju implantata, iako su silikonski implanti i implanti punjeni fiziološkim rastvorom i dalje veoma popularni.

Podizanje grudi, ili mastopeksija, postalo je veoma tražena procedura, kao i metoda uvećanja grudi sopstvenim masnim depoima – uvećanje grudi filerom ili lipofiling.

Silikonski implantati nove generacije su sada najpouzdaniji metod uvećanja grudi. Postoje implantati punjeni silikonskim gelom i implanti punjeni fiziološkim rastvorom. U zavisnosti od željenog oblika ili teksture, pacijenti mogu da biraju između deset različitih veličina korpi.

U zavisnosti od građe tela pacijenta, hirurg će implante umetnuti ili kroz areolu (bradavicu) ili aksilu (rez u pazuhu), ili ponekad kroz submamarnu regiju, tako što će napraviti rez nakon pregiba ispod dojke, posebno ako je proteza napravljena od poliuretana. U zavisnosti od prirode i debljine kože, implant će biti postavljen ispred ili iza velikog prsnog mišića.

Operacija podizanja grudi

Operacija podizanja grudi uključuje uklanjanje kože ispod dojke i oko areole. Koža i tkivo dojke se zatežu, a bradavica se pozicionira na viši deo kako bi se dobio živahniji, mladalački i čvrst izgled. Moguće je izvršiti i podizanje grudi bez operacije, ali ovaj tretman nikada ne daje rezultate kao operacija podizanja grudi.

Operacija smanjenja grudi

Operacijom smanjenja grudi uklanja se Film tkivo iz dojke, kako bi se redukovala njena veličina. Smanjenje veličine ostavlja višak kože koji se uklanja tokom postupka. Operacija smanjenja grudi će zategnuti i učvrstiti područje ostavljajući grudi u željenoj veličini i obliku.

Smanjenje grudi iz zdravstvenih razloga će otkloniti sve probleme sa kojima ste se ranije suočavali i pomoći će vam da se ponovo osećate samopouzdano.

Ako vam je neprijatno i zbog veličine vaših areola (bradavica), moguće je i njihovo smanjenje. Operacija smanjenja areole je relativno jednostavna procedura koja može smanjiti prečnik jedne ili obe vaše areole. Smanjenje bradavica na grudima se izvodi samostalno ili zajedno sa operacijama podizanja, smanjenja ili uvećanja grudi.

Operacija muških grudi

Nezadovoljstvo veličinom i oblikom grudi se često javlja i kod pripadnika muškog pola, a operacija grudi kod muškaraca može biti izvršena jednom od sledećih procedura:

  • smanjenje grudi usled ginekomastije
  • uvećanje grudi kod muškaraca
  • operacija pilećih grudi (kokošijih grudi)

Oporavak posle operacije grudi

Oporavak posle operacije grudi je individualan i zavisi od građe tela i fizičkih karakteristika pacijenta, kao i od vrste izvršene operacije. Bez obzira na vrstu zahvata, oporavak traje od četiri do šest nedelja. Pacijentima se preporučuje uzdržavanje od fizičkih aktivnosti, podizanja teških predmeta i preopterećenja tokom ovog osetljivog perioda.

– Posle operacije možete osetiti bol, umor, mučninu, stezanje u grudima i preosetljivost ili gubitak osetljivosti u grudima. Takođe možete primetiti otok i modrice, koje će vremenom nestati.

– Tokom prva 24 sata možete osetiti jak bol i nelagodnost. Preporučuje se uzimanje lekova protiv bolova koje vam je preporučio vaš hirurg. Posle prve nedelje, intenzitet bola će se smanjiti.

– U ovoj fazi ćete početi da se vraćate normalnim aktivnostima, ali treba da se uzdržite od napornih fizičkih vežbi i poslova, kako ne biste izazvali krvarenje ili dislokaciju implanata.

Iskustva nakon operacije grudi

Iskustva nakon operacije grudi zavise od očekivanja pacijenata, vrste operacije, umešnosti hirurga kao i samog organizma. Na konsultacijama će vam biti preporučena metoda uvećanja, smanjenja ili podizanja grudi koja je najprikladnija za vaše individualne potrebe. Bićete upoznati sa periodom oporavka i potencijalnim nuspojavama, kao što su modrice, otoci i umereni bolovi.

Većina pacijenata prijavljuje pozitivna iskustva i zadovoljstvo novim izgledom i veličinom grudi.

Iskustva nakon operacije grudi

Iskustva nakon operacije grudi zavise od očekivanja pacijenata, vrste operacije, umešnosti hirurga kao i samog organizma. Na konsultacijama će vam biti preporučena metoda uvećanja, smanjenja ili podizanja grudi koja je najprikladnija za vaše individualne potrebe. Bićete upoznati sa periodom oporavka i potencijalnim nuspojavama, kao što su modrice, otoci i umereni bolovi.

Većina pacijenata prijavljuje pozitivna iskustva i zadovoljstvo novim izgledom i veličinom grudi.

Cena operacije grudi

Na često postavljana pitanja, kao što su koliko košta operacija grudi ili koliko košta smanjenje grudi nemoguće je pružiti precizan odgovor. Cena će se razlikovati kod različitih vrsta intervencija. Nakon konsultacija i razgovora sa hirurgom dobićete detaljno pojašnjenje i cene za pripremu, operaciju i postoperativni oporavak grudi koji je napravljen samo za Vas.