Blog

Vežbanje nakon operacije nosa


 

Često se postavlja pitanje “Da li je prepručljivo vežabti nakon operacije nosa?”

Savet je da u prvih nekoliko nedelja nakon operacije, trebali biste izbegavati fizički napor i naporne aktivnosti kako biste smanjili rizik od krvarenja, otoka i oštećenja nosa. Skakanje, posebno u ranom postoperativnom periodu, može izazvati prekomerni pritisak na nos i narušiti proces ozdravljenja. Međutim, nakon odgovarajućeg perioda oporavka i uz odobrenje hirurga, možete postepeno početi sa blagim vežbama i fizičkim aktivnostima. Važno je da postupno povećavate intenzitet i izbegavate nagla opterećenja koja mogu uticati na nos. Takođe, trebali biste izbegavati vežbe koje zahtevaju naglo saginjanje, udaranje ili ekstremne pokrete lica.

Pre nego što se vratite na redovne vežbe ili aktivnosti kao što je skakanje, najbolje je da se konsultujete sa svojim hirurgom. Oni će proceniti vaš napredak u oporavku i dati vam smernice o tome kada je bezbedno i preporučljivo započeti određene fizičke aktivnosti.

Nakon operacije devijacije nosa, važno je pridržavati se određenih saveta i smernica kako biste osigurali uspešan oporavak.

Osam saveta nakon operacije nosa za bolji oporavak

Evo osam saveta koji vam mogu pomoći tokom perioda oporavka nakon operacije nosa:
Pratite uputstva lekara. Vaš hirurg će vam pružiti specifična uputstva za negu nakon operacije. Važno je pažljivo pratiti ova uputstva i uzimati propisanu terapiju kako biste osigurali pravilan proces ozdravljenja.
Držite nos uzdignutim. Nakon operacije, nos bi trebalo da bude uzdignut kako bi se smanjio otok i olakšalo disanje. Koristite jastuke ili poseban jastuk za podizanje glave tokom spavanja i odmaranja.

Izbegavajte dodirivanje nosa. Važno je da ne dodirujete ili trljate nos kako biste izbegli infekcije i oštećenje nosa. Držite ruke čistim i izbegavajte bilo kakvo direktno dodirivanje nosa tokom perioda oporavka.

Izbegavajte fizički napor. U prvih nekoliko nedelja nakon operacije, izbegavajte naporne fizičke aktivnosti, podizanje teških predmeta i bilo kakve aktivnosti koje bi mogle povećati pritisak na nos. Ovo će pomoći u sprečavanju krvarenja i oteklina.

Držite nos čistim. Pratite uputstva hirurga o tome kako održavati higijenu nosa nakon operacije. Možda će vam biti preporučeno ispiranje nosa slanim rastvorom ili korišćenje posebnih sprejeva. Održavanje nosa čistim pomaže u sprečavanju infekcija i olakšava disanje.

Izbegavajte pušenje i alkohol. Pušenje i konzumacija alkohola mogu usporiti proces ozdravljenja i povećati rizik od komplikacija. Preporučuje se da izbegavate pušenje i alkohol tokom perioda oporavka.

Nosite zaštitnu opremu. Ako vam je preporučeno nošenje zaštitne opreme poput gaza ili splintova na nosu, obavezno je nosite prema uputstvima hirurga. To će pomoći u održavanju oblika i podršci nosu tokom procesa ozdravljenja.

Izbegavajte izlaganje suncu. Sunčeva svetlost može izazvati oštećenje kože i oteklina nosa. Nosite šešir i koristite kremu sa zaštitnim faktorom kada izlazite napolje.

Naša preporuka je da uvek slušate savete vašeg ordiniruajućeg lekara i da budete umereni u vežbanju kako ne biste sebi naškodili.