Blog

Operacija nosa i povratak na posao?

 

Poželjno je da se pridržavate uputstava hirurga, pravilna nega i odgovarajući period oporavka pomažu u minimiziranju otoka i drugih komplikacija nakon operacije nosa. Redovne posete hirurgu za kontrolne preglede takođe su važne kako bi se pratilo i upravljalo procesom ozdravljenja.

Povratak na posao nakon operacije nosa zavisi od vrste i složenosti operacije, kao i od vašeg individualnog oporavka.

Evo nekoliko smernica koje vam mogu pomoći u proceni kada je bezbedno i preporučljivo da se vratite na posao:

– Pratite uputstva hirurga

Vaš hirurg će vam pružiti specifična uputstva u vezi sa oporavkom i povratkom na posao. Važno je pažljivo pratiti ova uputstva i konsultovati se sa svojim hirurgom pre nego što donesete odluku o povratku na posao.

– Oporavak od otoka i modrica na nosu

Nakon operacije nosa, može se javiti otok i modrice oko nosa i očiju. Ovaj otok i modrice obično postepeno nestaju tokom perioda oporavka. U nekim slučajevima, otok i modrice mogu biti više izraženi i potrajati duže vreme.
Povratak na posao može biti moguć kada otok i modrice značajno opadnu i kada se osećate dovoljno dobro da se vratite normalnim aktivnostima. Ukoliko vaš posao ne zahteva nikakva fizička naparezanja i saginjanja.

– Kontrola krvarenja nosa

Nakon operacije nosa, može se pojaviti blago krvarenje u prvih nekoliko dana. Važno je da se krvarenje smanji i kontrolira pre nego što se vratite na posao. Ako primetite da krvarenje ne prestaje ili postaje intenzivnije, odmah se obratite svom hirurgu.

– Oporavak od anestezije

U zavisnosti od vrste anestezije koja je korišćena tokom operacije, može biti potrebno vreme da se potpuno oporavite od anestezije. Povratak na posao može biti moguć kada se osećate dovoljno snažno i energično da se vratite svojim radnim obavezama.

– Fizička aktivnost nakon operacije nosa

U prvih nekoliko nedelja nakon operacije, trebali biste izbegavati naporne fizičke aktivnosti, podizanje teških predmeta i bilo kakvu aktivnost koja može povećati pritisak na nos. Povratak na posao može biti moguć kada ste dovoljno oporavljeni da se možete nositi sa zahtevima svog radnog mesta, uključujući i eventualne fizičke aktivnosti koje su deo vaših radnih obaveza.
Estetski rezultati operacije nosa mogu se ocenjivati na osnovu nekoliko faktora i vremenskih perioda. Važno je razumeti da će se nos prolazno menjati tokom perioda oporavka, a konačan rezultat se postiže tek nakon potpunog zaceljenja tkiva.

Važno je slediti sve upute lekara, voditi brigu o nosu tokom oporavka i biti strpljiv tokom procesa ozdravljenja. Ako imate bilo kakve brige ili nedoumice u vezi sa estetskim rezultatima operacije nosa, uvek se konsultujte sa svojim plastičnim hirurgom.